Mitt bidrag till Annikas Bokbloggsjerka del 79

I denna veckas bokbloggsjerka hos Annika: http://alkb.se/bokbloggsjerka-11-14-maj

Upptäckte du någon ny författare under förra året som du kan berätta lite om?

Jag försökte minnas vilka författare jag läste under förra året och upptäckte då att jag håller mig till mina gamla vanliga, men så kom jag på att jag faktiskt läst 2 nya författare förra året. Den ena var Linda Ohlsson och den andra var Kathryn Stockett.  Jag läste hennes bok Niceville (The Help).

Niceville är hennes debutroman och den refuserades av över 50 agenter innan den antogs. Boken har legat på New York Times bestsellerlista i över ett år och har sålts i 2 miljoner exemplar bara i USA. Nu tror jag att den sålts i över 35 länder och har även filmats.

Niceville är en underbar bok om vänskap, kärlek och gemenskap mellan kvinnor. Men den är också en mörk bok som beskriver vad som händer när en ”härskare” är ond. Hur en enda människa kan förstöra livet på den som för stunden råkar ut för hennes missnöje. Den handlar om utanförskap, men också om en gemenskap som inte har några gränser, varken hudfärg, pengar eller ålder. Jag lämnade år 2011 när jag läste boken (Som jag sträckläste på ett dygn) och befann mig i 1960-talets Amerikanska söder.

LÄS!! LÄS!! LÄS!!

Kathryn Stockett  är född och uppvuxen i just Jackson i Mississippi.

PS. Lite kuriosa: jag står omnämnd på sidan 420 i boken. Miss Skeeter ringer sist: ”Jag tittade in påBokmalen i eftermiddags” DS

16 tankar om “Mitt bidrag till Annikas Bokbloggsjerka del 79

    • Det hoppas jag också. Har i alla fall inte sett att det kommit någon ny. Linda O var en överraskning, hade hennes bok i hyllan i evigheter för jag trodde inte att jag skulle tycka om den men det gjorde jag verkligen.

    • Kul att höra för ibland kan man bli besviken på filmer som bygger på böcker. En film som jag uppskattade nästan lika mycket som boken var ”Tillsammans är man mindre ensam”.

    • Nej, det kan man inte säga att det är. Det är en skildring av segregationen i Amerikanska södern under 60-talet. Hur det var och hur det fanns människor som ville förändra, om vänskap .

  1. Jag har inte läst Niceville men jag gillade verkligen filmen. Och ungarna med. Det var en bra öppning i diskussionen om kvinnors ställning på den tiden (när allt var så bra och alla mammor tog hand om man och barn, ehrm..) och naturligtvis den vitriola raskampen i USA.

Lämna en kommentar